Pielea uscată și crăpată la nivelul călcâielor este cauzată de numeroși factori. Dar atunci când te confrunți mereu cu această problemă, este un semn că din alimentația ta lipsesc nutrienți importanți.
Printre factorii care provoacă uscarea și crăparea călcâielor se numără creșterea în greutate, purtarea papucilor și sandalelor care expun călcâiele la praf și acumularea de piele moartă și uscată.
În afara acestor factori externi, mai sunt și unii de natură internă. Lipsa unor vitamine sau grăsimi benefice din organism ar putea fi responsabilă pentru crăparea călcâielor, scrie site-ul duit.com.au.
CITEȘTE ȘI: Dureri în călcâi? CÂND trebuie să mergi la medic
Iată ce deficiențe alimentare provoacă uscarea și crăparea călcâielor:
Consumarea dozei zilnice recomandate de zinc este esențială pentru numeroase procese metabolice din organism, acest mineral fiind inclus în peste o mie de reacții enzimatice în corpul uman. Sintetizarea proteinelor, reglarea nivelului de dioxid de carbon din sânge, manifestarea genelor sau metabolismul celular sunt numai câteva dintre aceste funcții importante ale zincului.
CITEȘTE ȘI: DE CE este recomandat să mănânci alimente bogate în ZINC
Dacă din alimentația ta lipsesc alimente bogate în zinc, așa cum sunt carnea de vită, stridiile, nucile, fasolea sau iaurtul, atunci acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care te confrunți cu piele uscată și crăpată la nivelul călcâielor.
Recunoscuți pentru capacitatea de a îmbunătăți sănătatea sistemului vascular, acizii grași omega 3 sunt deosebit de importanți și pentru menținerea sănătății pielii. Un consum adecvat de astfel de grăsimi benefice ajută la fortifierea membranelor celulare, stimulând în același timp capacitatea corpului de a se vindeca, de a se apăra de infecții și de a elimina toxinele.
CITEȘTE ȘI: Cum alegem CEL MAI BUN peşte din magazinele din România
Peștii de apă rece, așa cum sunt somonul, macroul, tonul sau sardinele sunt surse excelente de omega 3. Surse vegetariene de omega 3 sunt avocado, semințele de in sau chia.
Cunoscută și ca vitamina razelor de soare datorită capacității pielii de a o sintetiza în urma expunerii la soare, vitamina D este un alt element esențial pentru combaterea efectului de călcâie crăpate. Vitamina D este un compus solubil în ulei, care este necesar pentru absorbția altor nutrienți în intestine, printre care și zincul.
CITEȘTE ȘI: Vitamina care NU se mai asimilează pe cale naturală odată cu venirea TOAMNEI
Expunerea moderată la soare este benefică pentru sintetizarea vitaminei D în organism, dar acest nutrient important poate fi obținut în cantități mici și din alimente precum peștele gras, ficatul de vită sau gălbenușul de ou, dar și din suplimente alimentare.